Hiralal

10 juli: auteur Roy Khemradj & Ram Hiralal op Apintie Televisie

10/07/2017

Auteur Roy Khemradj en Ram Hiralal zelf vertellen uitgebreid over het zojuist verschenen boek: Ram Hiralal. De kaarten op tafel. De uitzending To the point op Apintie TV is hier terug te kijken: http://www.apintie.sr/v17728.

Khemradj

 

Onlangs vond in Suriname de presentatie plaats van De kaarten op tafel, de geautoriseerde autobiografie van accountant Ram Hiralal. Het eerste exemplaar kreeg hij uit handen van de auteur, Roy Khemradj, bij de viering van zijn 80ste verjaardag.
In het boek blikt de heer Hiralal openhartig terug op zijn bewogen leven. Als succesvol accountant en nieuwsgierige en maatschappelijk betrokken avonturier was hij in de tweede helft van de vorige eeuw actief in de Hindostaanse gemeenschap. Hij was medeoprichter van Lionsclub Parwani en van de minder bekende vereniging SORES. Als sponsor van baithakgana-muziek kruiste hij de degens met zijn vriend, zakenman Diepnarain Benie. Ook buiten de eigen gemeenschap – hij was jarenlang voorzitter van de Surinaamse Cricket Bond – leverde Ram zijn bijdrage aan de ontwikkeling van zijn geliefde Suriname.

De kaarten op tafel beschrijft gebeurtenissen die in de Surinaamse politieke, maatschappelijke of culturele geschiedenis nauwelijks bekend zijn. Zo schrijft Roy Khemradj uitvoerig hoe pandit Dewprakash Patanjal, die uit India naar Suriname uitgezonden was om voor de Arya Samaj-gemeenschap te werken, door persoonlijk ingrijpen van VHP-voorzitter Jagernath Lachmon, in november 1958 Suriname werd uitgezet omdat deze populaire pandit een gevaar werd voor het gezag en de autoriteit van de VHP-voorzitter.

Khemradj: “In het subhoofdstuk Gevaar voor Lachmon, staat een verhaal van historische waarde dat nog in geen enkele publicatie over de VHP of over Lachmon is vastgelegd.”

Deze en andere verhalen verteld door Ram, illustreren volgens Khemradj dat levenservaringen van ouderen de moeite van het registreren waard zijn. Ze leveren interessante informatie die de Surinaamse geschiedenis verrijken. “Ik ben ervan overtuigd dat historici of wetenschappers De kaarten op tafel kunnen gebruiken voor hun werk.

Het boek heeft op de televisie in Suriname ruime aandacht gekregen. Best bekeken was een aflevering van het programma To The Point van Apintie Televisie op maandag 10 juli 2017. Oud-notaris mr. Carlo Jadnanansing schreef een recensie erover voor Starnieuws (hier te lezen).