EnithBrigithaVoor

1 okt. Enith Brigitha bij Omroep Flevoland

02/10/2017

EnithStumpel
Enith gefilmd bij Boekhandel Stumpel, Almere

Het item van Omroep Flevoland staat hier online.

Oud-zwemster Enith Brigitha uit Almere heeft een biografie uitgebracht. Het boek heet ‘Zwemmen in de schaduw van doping’ en gaat over de zwemcarrière van Brigitha. In de jaren zeventig deed ze mee aan EK’s WK’s en aan twee Olympische Spelen.

In de jaren zeventig gebruikten zwemsters van de DDR veelvuldig doping. De titel van Brigitha’s boek slaat op deze Oost-Duitse zwemmers. Vaak zonder dat de atleten het wisten gaven sportartsen steroïden aan hen. Dit geheim kwam eind jaren tachtig aan het licht. ”Ik was best wel teleurgesteld toen ik dat hoorde.”vertelt Brigitha. ”Toen ik dat wist werd wel duidelijk waarom ik altijd tweede of derde werd.”

Bij de Olympische Spelen in Montreal in 1976 won de Almeerse meerdere bronzen medailles. ”Als er toen ook op doping werd gecontroleerd had ik zeker goud gewonnen.” De Oost-Duitse zwemster Kornelia Ender ging er met het goud vandoor. Voor Brigitha blijft het een zure gedachte dat ze zo dicht bij een gouden plak is geweest. ”Maar mijn leven gaat verder.”