JaninaCover

1 november: Ren Janina wint Schrijverspunt Stimuleringsprijs

01/11/2016

Ren, Janina, ren! heeft de Schrijverspunt Stimuleringsprijs gewonnen. Het boek kwam eerder dit jaar uit bij LM Publishers (voorheen: KIT Publishers) en beleeft inmiddels een derde druk. De  waar gebeurde familiekroniek beschrijft het leven van de Pools/Joodse familie Katz in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Centraal staat Janina, die als tienjarig meisje  in haar eentje op de vlucht sloeg voor de nazi’s.
Het verhaal van Janina is geen gewoon oorlogsverhaal. De auteurs, Marjan Brouwers en Jeannette van Ditzhuijzen, laten een duidelijke parallel zien met de huidige vluchtelingenproblematiek van minderjarigen. Daarmee is Ren, Janina, ren! een verhaal van alle tijden.

De hoofdpersoon, Janina Katz, is nu 84 jaar en woont sinds 1947 op Curaçao waar zij met haar zoon en dochter een kledingzaak runt.

Met de Stimuleringsprijs wil de website Schrijverspunt.nl extra aandacht geven aan de beste boeken van debuterende en minder bekende auteurs. Er waren 29 genomineerde boeken. Zie ook dit korte filmpje (1 minuut).

Het boek is mede tot stand gekomen met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied. Er bestaat ook een Engelse vertaling van de roman: Run, Janina, Run!