Half maart verschijnt de eerste titel van Pet Pubishers: Van Tim naar Bertje. Kleine autobiografie van rouwen en liefhebben.

“Een week voor zijn twintigste verjaardag stierf mijn kleine rode kater Tim. We waren bijna zeventien jaar samen geweest. Leven zonder Tim, hoe dat moest wist ik niet. Hoe ga je verder na het verlies van een grote liefde? De een haalt de schouders op, de tweede huilt een tijdje en ikwas de derde, die dacht: Waar is hij nu? En kan ik daar ook komen? Met die vragen begon een merkwaardige en bij vlagen even droevige als hilarische zoektocht naar de gestorven geliefde, die in mijn geval dus een rode kater was.

In dit boek vertel ik over die zoektocht en waar ik troost vond. Ik haal herinneringen op aan Tim en leg uit hoe hij van bange kat kon veranderen in een manpoes die graag op schoot lag. Ook beschrijf ik waarom ik zes weken na zijn dood naar het asiel ging om met Bertje thuis te komen. Dankzij hem ben ik weer gelukkig in de liefde. Daar voel ik me niet schuldig over. Want Tim heeft ons voor elkaar uitgezocht.”

De auteur
Vilan van de Loo studeerde Indische letterkunde en promoveerde op een biografie van Melati van Java. Ze publiceert over uiteenlopende onderwerpen en geeft lezingen. De rol van muze heeft Bertje van Tim overgenomen.

Facebook
Huiskater Bert onderhoudt een eigen Facebook-pagina.
HuiskaterBert

“Zelfs in onze laatste maand waren we gelukkig. Tim en ik woonden
in de huiskamer, want na een ongelukkige val liep hij te wankel om
de trap op te kunnen. Beneden liet ik hem niet alleen slapen. Twee
jaar eerder was hij van zijn eerste tia genezen dankzij extra aaien
en aandacht, de dierenarts had het zelf gezegd, en na de tweede tia
moest hetzelfde gebeuren. In de kamer stond alles wat hij nodig had.
Tegen de deur naar boven de bak. Voor de archiefkastjes zijn schaaltjes
met water en de brokjes. Onder de vensterbank stond zijn slaapdoos,
naast het tapijtkussen. Voor de liefde was ik vrijwel voortdurend
beschikbaar, werkend aan de computer, of lezend terwijl ik met hem
op de bank lag. De bezigheden buitenshuis hield ik kort. Voor bezoek
was hij te ziek. We hadden genoeg aan elkaar, hij en ik.”

In voorbereiding: Royston de Logeerhond